Liander en Vitens starten werkzaamheden in Nijmegen

Op dinsdag 18 augustus zijn netbeheerder Liander en drinkwaterbedrijf Vitens in de gemeente Nijmegen gestart met het vervangen van circa 30 kilometer leidingwerk in elf gemeenten.

De werkzaamheden maken deel uit van een grote saneringsoperatie van 200 kilometer gas- en waterleidingen die in delen wordt uitgevoerd. Het eerste deel betrof Apeldoorn. Nu beginnen we in Nijmegen in de wijk Brakkenstein. Aannemer Van Vulpen heeft de aanbesteding gewonnen en voert het werk in de 11 gemeenten uit.

De aanleiding voor de vervanging is een storing die zich in 2014 voordeed in Apeldoorn. Hierbij kwamen honderden mensen dagenlang zonder gas te zitten. De storing begon met een breuk in de waterleiding. Vervolgens brak de gasleiding en stroomde er water in de gasleiding. Door een combinatie van factoren kon deze breuk van de waterleiding in dit gebied grote gevolgen hebben. Klanten kwamen langere tijd zonder gas te zitten. Vitens en Liander vinden het risico op herhaling hiervan onacceptabel en vervingen daarom in de periode 2016-2018 al 46 km gecombineerde water- en gasleiding in Apeldoorn. Ook nu nog wordt daar gewerkt.

De start in de Nijmeegse wijk Brakkenstein is de eerste stap van het deelproject met 11 gemeenten die nu aan de beurt zijn. Vitens en Liander vervangen in dit deelproject in  Nijmegen en tien andere gemeenten circa 30 km water- en gasleiding. Dat gebeurt in de periode 2020-2022 in de gemeenten Aalten, Arnhem, Berg en Dal, Brummen, Doesburg, Doetinchem, Ede, Nijmegen, Oude IJsselstreek, Renkum en Rheden (alfabetische volgorde). Ongeveer 1400 huisaansluitingen worden hier overgezet naar de nieuwe leidingen.